ВЕРБСЬКА
сільська рада Дубенського району Рівненської області

На Рівненщині надходження єдиного податку зросли на 166 млн гривень

На Рівненщині надходження єдиного податку зросли на 166 млн гривень
 У Головному управлінні ДПС у Рівненській області повідомили, що суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, за 2021 рік сплатили до місцевих бюджетів Рівненщини 862,8 млн грн єдиного податку. Вказана сума перевищила надходження за аналогічний період минулого року на 165,7 млн гривень.
Значна частка надходжень забезпечена суб’єктами підприємницької   діяльності - фізичними особами. За 12 місяців минулого  року вони спрямували до бюджету 671,9 млн гривень, що на 149,6 млн грн більше минулорічного показника.  
Юридичні особи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили впродовж 2021 року 141,4 млн грн єдиного податку. Приріст платежу до минулого року склав 17,8 млн грн або плюс 18 відсотків.
Сільськогосподарські виробники, а це четверта група спрощенців, сплатили у 2021 році 76,5 млн грн єдиного податку.
Варто зазначити, що єдиний податок – платіж, який спрямовується в повному обсязі до місцевих скарбниць. Відтак територіальні громади можуть його використовувати для розвитку своєї інфраструктури. До того ж у місцевих бюджетах надходження єдиного податку – друге за важливістю джерело наповнення дохідної частини.
 
Право на податкову соціальну пільгу для особи, що працює неповний робочий день
Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу за умови, якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.
Відповідно до п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України платник податку на доходи фізичних осіб має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від  одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.
У 2022 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить 3470 грн (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 2481 грн х 1,4).  
 
До уваги суб’єктів господарювання, які потребують допомоги у встановленні програмного РРО
Суб’єктам господарювання, які потребують допомоги у  встановленні програмного РРО від ДПС України , надана можливість відвідати спеціальні практикуми від працівників управління електронних сервісів ГУ ДПС у Рівненській області.
На практикумах здійснюється реєстрація необхідних документів через Електронний кабінет та розглядається робота в програмі «ПРРО-Каса».
Обов’язкова наявність електронних ключів та пристрою, на який встановлюється ПРРО – телефон/планшет з USB-шнуром до нього або ноутбук.
Програми встановлюються на ОС Windows та Android.
 Графік проведення таких заходів у січні-лютому 2022:
 21 січня з 10-00 до 12-00
27 січня з 10-00 до 12-00
10 лютого з 10-00 до 12-00
24 лютого з 10-00 до 12-00
 Попередній запис обов’язковий.
Запис за телефонами 692-628 та 063-851-84-94
Місце проведення – м.Рівне, вул.Відінська, 8, приміщення ДПІ у м.Рівному, актова зала (5-й поверх).
 
Податкова амністія: щодо яких активів не здійснюються нарахування та сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування
Нарахування та сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі – Декларування) не здійснюються щодо таких активів фізичної особи:
1) активи (крім визначених нижчепереліченими підпунктами 2 та 3) сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн. станом на дату завершення періоду Декларування;
2) нерухоме майно, розташоване на території України, яке станом на дату завершення періоду Декларування належало фізичній особі на праві власності (у тому числі спільної сумісної або спільної часткової власності), що підтверджується даними відповідних державних реєстрів, в обсязі:
а) об’єкти житлової нерухомості:
квартира/квартири, загальна площа якої/яких не перевищує сукупно 120 кв.м, або майнові права, що підтверджені відповідними документами, на таку квартиру або квартири у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва;
житловий будинок/житлові будинки, зареєстрований/зареєстровані у встановленому порядку в Україні, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв.м, або житловий будинок незавершеного будівництва чи будинки незавершеного будівництва, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв.м, за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;
б) об’єкти нежитлової нерухомості – нежитлові будинки некомерційного призначення та/або нежитлові будинки незавершеного будівництва некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 кв.м;
в) земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України;
3) один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тис. куб. см та/або середньоринковою вартістю понад 400 тис. грн., мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см., літака, гелікоптера, яхти, катера), право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України станом на дату завершення періоду Декларування.