ВЕРБСЬКА
сільська рада Дубенського району Рівненської області

Податкова амністія: захист інформації, зазначеної в декларації

Податкова амністія: захист інформації, зазначеної в декларації
Триває  кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами активів, які належать їм на правах власності та з яких, відповідно до вимог законодавства не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.
Законодавчо передбачено, що відомості, які надані платниками у відповідних одноразових (спеціальних) добровільних деклараціях та доданих до них документах, є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню без письмової згоди декларанта. Винятком є випадки за ознаками злочину , коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.
Одноразові добровільні декларації, а також інформація, зазначена в них, не може бути використана в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах.
З боку контролюючих органів здійснюватиметься лише камеральна перевірка щодо виявлення арифметичних та логічних помилок впродовж 60 календарних днів, які настають за днем подання декларації.
У разі виявлення помилки або неточності заповнення декларації, платника буде поінформовано та запропоновано виправити помилки. Після цього громадянин матиме 20 календарних днів для подання уточнюючої декларації.
Але, у разі якщо платник відмовляється це робити, то декларація просто буде вважатися не прийнятою.
 
На Рівненщині до місцевих бюджетів надійшло понад пів мільярда гривень плати за землю
Власники земельних ділянок та землекористувачі за 2021 рік сплатили до місцевих бюджетів області  504,2 млн грн плати за землю. Порівняно з 2020 роком надходження зросли на 43,5 млн гривень. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Рівненській області.
Податківці зазначили, що значну суму земельного податку сплатили юридичні особи, що складає 426,8 млн грн, від фізичних осіб - землекористувачів надійшло 77,4 млн гривень.
Нагадаємо, юридичні особи самостійно обчислюють суму земельного податку та до 20 лютого подають податкову декларацію на поточний рік до відповідного контролюючого органу. Сплачувати податок необхідно за місцезнаходженням земельної ділянки, рівними частинами щомісяця, протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця.
Нарахування фізичним особам сум земельного податку та орендної плати проводиться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки.
Сплатити суму земельного податку фізичні особи мають упродовж 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення.
Платники земельного податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо:
- розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;
- права на користування пільгою із сплати податку;
- розміру ставки податку;
- нарахованої суми податку.
Для проведення звірки платникам необхідно мати оригінали документів, що підтверджують право на землю, на користування пільгами тощо.
У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення – рішення.
 
Увага! Фізособи-«єдинники» подають одну звітність з єдиного податку та ЄСВ
В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу, що з 2021 року фізособи-«єдинники» подають одну звітність з єдиного податку та ЄСВ. Мінфін наказом від 09.12.2020 р. №752  виклав у нових редакціях форми:
податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця
податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.
Подавати вперше їх потрібно за податкові звітні періоди 2021 року.
Нагадаємо, що нова редакція форм з'явилася у зв’язку з введенням з 2021 року єдиної звітності з єдиного податку та ЄСВ. Зокрема, у формі декларацій платника єдиного податку - ФОП з'явився окремий Додаток 1 "Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску".
Податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси в один із таких способів (у спосіб за вибором платника податків): особисто платником податків або уповноваженою на це особою; надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.
Податкова декларація за звітний 2021 рік подається ФОП – платниками єдиного податку першої – другої групи до 01.03.2022, третьої групи – до 09.02.2022.
 
Який порядок проведення розрахунків при оптовій торгівлі на складі  суб’єкта господарювання?
Згідно з п. 12 ст. 9 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо), то реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються.