ВЕРБСЬКА
сільська рада Дубенського району Рівненської області

У селі Верба відбулось святкування 75-ої річниці створення УПА

Сільський голова Ірина ІвашинютаРоман КовальПоет Василь КотикЧлен ОУН-УПА Олексій ОстапчукПоетеса Надія Барановська

Доволі нам руїни і невзгоди –
Не сміє брат на брата йти у бій,
Під синьо – жовтим прапором свободи
З’єднаєм весь великий нарід свій.

 

Символічно, що урочисті заходи відбулись біля пам’ятного знаку, встановленого до 50-річчя Української Повстанської Армії. Монумент був зведений у селі Верба у жовтні 1992 року в пам’ять про тих, хто виборював волю і незалежність своєї держави у лавах повстанського війська.

Заупокійну літію провели настоятель Свято-Михайлівського храму УПЦ КП с. Верба отець Володимир та настоятель Свято-Лукинського храму УПЦ КП с. Білогородка отець Сергій.

З вітальними словами виступили сільський голова Ірина Івашинюта, член ОУН-УПА, виходець з села Верба Анатолій Остапчук, помічник народного депутата України Дмитра Яроша Роман Коваль, поет Василь Котик і поетеса Надія Барановська – жителька села Верба, яка була репресована за проукраїнську діяльність в роки сталінського режиму.

«Відповіддю нескореного народу пояснюють феномен створення Української Повстанської Армії, яка, що важливо, боролась з тоталітаризмом найдовше в Європі. УПА стала відповіддю на жорстоку окупаційну політику, що змусила українців зорганізуватись в збройні підрозділи. Повстанський рух довгий час мав антинімецький характер, проте перебіг війни диктував приналежність ворога», – зазначила сільський голова Ірина Івашинюта.

УПА стала продовжувачем традицій боротьби українського народу за відновлення незалежності України та опору іноземному пануванню, започаткованих у роки Української революції 1917-1921 років. УПА – це ще один яскравий смолоскип, запалений українським народом у священній боротьбі за краще майбутнє. Пам’ятаймо про це!