ВЕРБСЬКА
сільська рада Дубенського району Рівненської області

Зоя Хоній: понад 24 мільйона гривень надійшло до бюджету в погашення боргу по ЄСВ

Зоя Хоній: понад 24 мільйона гривень надійшло до бюджету в погашення боргу  по ЄСВ
 
 
 
 
В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу суб’єктів господарювання, що відповідно до положень діючого законодавства України єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування повинен сплачуватись своєчасно, у повному обсязі та незалежно від фінансового стану платника. Зобов’язання зі сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати.
Такі вимоги, а також умови та порядок  нарахування і сплати єдиного внеску та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, визначає Закон України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464).
У разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків платники єдиного внеску зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених законом.
Законодавством України чітко визначено алгоритм погашення заборгованості з єдиного внеску, згідно якого податкові органи працюють спільно з органами державної виконавчої служби. Так, якщо платник єдиного внеску ігнорує свій обов’язок щодо сплати єдиного внеску, податкові органи відповідно до діючого законодавства надсилають такому платнику вимогу про сплату боргу. У разі, якщо протягом 10 календарних днів з дня надходження вимоги він не сплачує суму боргу, не оскаржує вимогу у встановленому порядку, податковий орган надсилає узгоджену вимогу, як виконавчий документ, до органу державної виконавчої служби для її подальшого примусового виконання.
В подальшому державний виконавець розпочинає примусове стягнення коштів, зокрема, шляхом першочергового стягнення коштів з рахунків платника у банках та за рахунок продажу його майна.
Як повідомила заступник начальника ГУ ДПС у Рівненській області Зоя Хоній, на початок серпня поточного року на Рівненщині заборгованість зі сплати єдиного внеску складала 132,7 млн. гривень.  За січень-липень  податківці  сформували і направили боржникам 8567 вимог про сплату боргу з ЄВ на суму 134,3 млн гривень. За цей період вже надійшло в рахунок погашення заборгованості  більше 24 млн гривень.
Зоя Хоній наголошує, що платникам податків, у першу чергу роботодавцям,  слід пам’ятати, що єдиний внесок підлягає обов’язковій сплаті незалежно від фінансового стану платника. Роботодавці, які своєчасно не сплачують єдиний внесок, не лише порушують платіжну дисципліну, а й позбавляють найманих працівників права на соціальний захист при настанні страхового випадку та страхового стажу, який необхідний для нарахування пенсії.
А боржникам – приватним підприємцям слід звернути увагу на те, що одним із джерел погашення боргів перед державою є особисте майно підприємця.
Звертаємо увагу, про наявність/відсутність заборгованості кожен платник може дізнатися переглянувши інформацію в «Електронному кабінеті».
 
 
Жителі Рівненщини можуть «докупити» страховий стаж для призначення пенсії
 
 
В ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу жителів Рівненщини, що з метою збільшення страхового стажу для громадян передбачена можливість:
- одноразової сплати єдиного соціального внеску за укладеним договором у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування за попередні періоди, в яких такий громадянин не підлягав загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі, за період з 1 січня 2004 року до 31 грудня 2010 року). При цьому, сума єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. Так, у 2021 році така сума становить 2640 гривень за місяць;
- сплати єдиного внеску, на період не менше одного року, за укладеним договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. В даному випадку, сума єдиного внеску, яка підлягає щомісячній сплаті не може бути меншою 1320 гривень.
Перелік документів, необхідних для укладення даних договорів, зазначено в Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449.
 
Добровільне декларування: хто  не може скористатись одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням
 
 
 
 
Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що Законом України від 15.06.20121 №1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» визначено перелік осіб які не можуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням.
Так відповідно до абзаців другого – четвертого п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ декларантами не можуть бути особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування.
Декларантами також не можуть бути особи, які за будь-який рік, починаючи з 01 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади).
Декларантами не можуть бути особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України від 14 серпня 2014 року № 1644-VII «Про санкції» із змінами та доповненнями.