ВЕРБСЬКА
сільська рада Дубенського району Рівненської області

До уваги ФОП: нова форма декларації з єдиного податку

До уваги ФОП: нова форма декларації з єдиного податку
 
В ГУ ДПС у Рівненській області нагадують ФОП – платникам єдиного податку, що починаючи з 01.01.2022 введені в дію нові форми податкової декларації платника єдиного податку І-ІІІ групи, які затверджені наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2020 року №752 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року №578», що передбачає єдину звітність з єдиного податку та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зокрема, змінами запроваджено окремий Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».
Податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси в один із таких способів (у спосіб за вибором платника податків): особисто платником податків або уповноваженою на це особою; надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.
Додатково нагадуємо, що «Електронний кабінет» забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання ПКУ та інших законів, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, в тому числі, шляхом заповнення, перевірки та подання податкових декларацій, звітності до контролюючого органу».
Звертаємо увагу, що фізичні особи – підприємці спрощеної системи оподаткування ІІІ групи, повинні подавати до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку за Формою F01033, яка передбачає нарахування сум єдиного податку в інтегрованій картці платника податку.
Фізичні особі – підприємці І – ІІ груп єдиного податку подають до контролюючого органу за основним місцем обліку податкову декларацію за Формою F01034.
Платники єдиного податку І – ІІІ групи у складі звітної Декларації за 2021 рік подають також відомості про суми ЄВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даних категорій платників.
 
Що необхідно знати ФОП– платниками єдиного податку про застосування РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій
 
Головне    управління    ДПС    у    Рівненській області нагадує,  що з 01 січня 2022 року фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої,  третьої та четвертої груп згідно з вимогами Податкового кодексу України зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.
Крім цього, ФОП – платники єдиного податку, що здійснюють продаж  технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, у відповідності з вимогами Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 вересня 2021 року №496.   
Водночас, ФОП – платники єдиного податку першої групи які здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на  ринках та/або провадять  господарську  діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовують працю найманих осіб, з 01 січня 2022 року не застосовують РРО/програмні РРО та не ведуть облік товарних запасів.
Окремо  слід  зазначити,  що  постановою  Кабінету  міністрів України від 23 грудня 2021 року №1359 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 №1336» внесено зміни, які визначають, що підприємці платники єдиного податку, що провадять роздрібну торгівлю на території села мають право здійснювати розрахунки без застосування РРО/програмних РРО, але з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, крім випадків:
- роздрібної торгівлі в торгівельних об’єктах, в яких здійснюється також  торгівля підакцизними  товарами;
- дистанційної торгівлі, зокрема, торгівлі через Інтернет;
- прийняття рішень сільськими  радами та радами ОТГ  про обов’язкове  застосування на  території  села РРО/програмних РРО.  
Зверніть увагу, що на вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО» (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/) можна ознайомитись з інформаційними матеріалами щодо застосування РРО/ПРРО.